Dry cooler

Drycoolers, ook wel droog koelers genoemd komen steeds meer voor in Nederland. Het zijn warmtewisselaars waarbij de omgevingslucht wordt ingezet tijdens het koelingsproces. Doordat het proceswater door een koelblok stroomt vindt er een geforceerde luchtstroom plaats. Doordat deze luchtstroom plaats vindt neemt de temperatuur van het water af. Zo kan de drycooler functioneren. De drycooler wordt vooral gebruikt in taps. Of dit nu biertaps zijn of watertaps of taps waaruit soda wordt geschonken. De taps worden gekoeld door het drycool systeem. Altijd al afgevraagd hoe het toch kan dat jouw biertje uit de tap zo ijskoud in je glas geschonken wordt? Grote kans dat hier een drycooler bij van pas is gekomen en dat deze in de tap is geïnstalleerd.

 

Voor het goed functioneren van een drycooler is de omgeving enorm belangrijk. De omgevingstemperatuur bepaald hoe goed de drycooler zijn werkzaamheden kan verrichten. In de winterperiode, wanneer het normaal gezien vrij koud is, zal de cooler veel koelvermogen leveren. In de zomer maanden zal je weer het tegenovergestelde zien. Door het warme weer kan de cooler minder koelvermogen leveren.

 

Voordelen drycooler

Een drycooler heeft veel voordelen. Het is een beter alternatief voor verdampingskoeltorens. Verdampingskoeltorens en drycoolers lijlken enorm op elkaar. Ook deze is afhankelijk van de omgevingsfactoren. Echter heeft een verdampingskoeltoren veel water en aanvullende chemicaliën nodig op optimaal te blijven functioneren. Een droogcooler heeft dit niet waardoor deze milieuvriendelijker is en het proceswater beter kan omzetten. Daarnaast heeft een drycooler in vergelijking met een verdampingskoeltoren wel meer ruimte nodig. De drycooler heeft een groot oppervlak nodig om het proceswater te koelen. Er wordt wel hard gewerkt aan een slimmere bouw van de droogkoelers, alleen tot op heden is dit nieuwe model nog niet op de markt gebracht.

 

Nadelen drycooler

Een drycooler neemt veel ruimte in beslag. Daarnaast is het volledig afhankelijk van de omgevingsfactoren. Wanneer het koud weer is functioneert deze het best maar in de zomermaanden heb je hier veel minder aan.

 

Write Your Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven

Categorieën

Meta